Skip to main content

Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding, ook wel witte vloed genoemd, is heel normaal. Je lichaam produceert het om je vagina inwendig te reinigen en vochtig te houden. Als de binnenkant van de vagina droog zou blijven, zou je vatbaar zijn voor vaginale schimmelinfecties.

Lactacyd01_2000x2000px
Lactacyd_Home_pHbalance

Hoe ontstaat vaginale afscheiding?

Afscheiding is een natuurlijk proces. De baarmoeder en klieren van de vaginale slijmvliezen produceren vocht en slijm. Dit zorgt ervoor dat de vagina zichzelf kan reinigen en zo gezond kan blijven. Als het vocht en slijm naar buiten komt, wordt dit afscheiding genoemd. Vanaf de eerste keer dat je menstrueert tot aan de overgang heeft elke vrouw dit in meerdere of mindere mate.

Hoe ziet normale afscheiding eruit?

Normale afscheiding die duidt op een gezonde vaginale flora is helder, glad of romig en heeft een lichte geur. Soms, als het op je ondergoed terechtkomt en aan lucht wordt blootgesteld, kan het wat korrelig worden. Maar maak je geen zorgen – ook dat is normaal.

clothes
Lactacyd02_2000x2000px

Hoeveel afscheiding is normaal?

De hoeveelheid vaginale afscheiding, of witte vloed, varieert van vrouw tot vrouw. Ook de periode van je menstruatiecyclus speelt hierin een belangrijke rol. Waarschijnlijk zal je meer afscheiding produceren in het midden van je menstruatiecyclus. Dat is het moment wanneer je ovuleert, ook wel de eisprong, waarop je eierstokken een eicel afgeven. Wist je dat ook het hebben van seksueel contact de hoeveelheid afscheiding kan beïnvloeden? Dit komt doordat jouw bacteriële flora dan in contact komt met een andere bacteriële flora waar je lichaam op kan reageren door meer afscheiding te produceren.

Afwijkende afscheiding

Heb je opeens veel meer afscheiding dan normaal of verandert de geur en kleur van de afscheiding? Dit kan een teken zijn van een infectie. Normale afscheiding is helder, glad of romig en heeft een lichte geur. Als je afscheiding ineens anders is zoals bloederig, geel, groenig, naar vis ruikt of wit korrelig is, kun je het beste even contact opnemen met je huisarts.

menopause_gynecologist

Bruine afscheiding

  • Bruine afscheiding bevat meestal restjes die zijn blijven zitten na de laatste menstruatie. Dit is een combinatie van bloed en baarmoederslijmvlies.

  • In de meeste gevallen heeft bruine afscheiding geen sterke geur en gaat het vanzelf over.

Gele of groene afscheiding

  • Wanneer je afscheiding een groene of gele kleur heeft, zou het kunnen duiden op een SOA of een vaginale infectie.

  • Bij groene of gele afscheiding, eventueel in combinatie met een sterke geur, kun je het beste de huisarts raadplegen.

Roze afscheiding

  • Roze afscheiding is vaak onschuldig en kan worden veroorzaakt doordat er een beetje bloed in je afscheiding zit.

  • Zowel tijdens je menstruatie als tijdens de eisprong kan het zijn dat de afscheiding een lichtroze kleur heeft. Dit gaat meestal vanzelf weer over.

Sterk ruikende afscheiding

  • Er zijn meerdere oorzaken die voor stinkende of naar vis ruikende afscheiding zorgen zoals een vaginale infectie of een SOA.

  • Sterk ruikende of soms zelfs stinkende afscheiding is over het algemeen niet normaal. Het beste kun je de huisarts raadplegen.

Product Category Listing

Lactacyd beschermt jouw natuurlijke pH-balans

Lactacyd intiemverzorging biedt producten speciaal voor (dagelijkse) milde reiniging van de vrouwelijke uitwendige, intieme zone.
 

Image
category_image

Intieme waslotions

Image
Lactacyd-Intimate-Sensitive-bovenkant

Intieme doekjes

Image
Shaves

Scheerlotions