Skip to main content

Wat is een candida infectie?

Een schimmelinfectie wordt ook wel candida genoemd. Candida Albicans is een schimmel die van nature in de vagina aanwezig is. Normaal is de hoeveelheid candida klein. Een schimmel- of gistinfectie betekent dat er abnormaal veel gistcellen in de vagina aanwezig zijn. Dit soort infecties komt vaak voor en is gemakkelijk te behandelen, maar kan wel zeer vervelend zijn.

Lactacyd_home_banner
menopause_gynecologist

Hoe ontstaat een schimmelinfectie bij de vrouw?

De vagina bevat normaal gezien verschillende soorten bacteriën, maar ook schimmels. Sommige daarvan worden beschouwd als goede schimmels, omdat ze de vagina gezond houden. Andere schimmels worden beschouwd als slecht, omdat ze potentieel schadelijk zijn. In een normale vagina flora bestaat er een delicaat evenwicht tussen de twee. Als het evenwicht te sterk wordt verstoord, kan de flora zich niet langer aanpassen, wat aanleiding kan geven tot een schimmelinfectie.

Wat zijn de symptomen van een schimmel- of candida infectie?

De symptomen van een schimmelinfectie zijn een dikke, witte, brokkelige afscheiding. Anders dan bij bacteriële vaginose is deze afscheiding geurloos. De meeste vrouwen hebben last van vaginale jeuk, pijn of gevoeligheid, en een brandend gevoel bij het plassen of tijdens seksueel contact.

Lactacyd_Home_pHbalance
clean_in_moderation

Oorzaken schimmel- of candida infectie

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor het ontstaan van een schimmelinfectie, maar een schimmelinfectie kan ook ontstaan zonder specifieke reden. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Menstruatie

  • Antibioticakuur

  • Veranderingen in de hormonale balans
    (zwangerschap, hormonale anticonceptie, hormoonbehandelingen)

  • Diabetes

  • Verminderde weerstand

  • Reinigen van de intieme zone met zeephoudende producten

  • Inwendig reinigen van de vagina

  • Warmte, vocht en strakke kleding

clothes

Gaat een schimmelinfectie vanzelf over?

Een schimmelinfectie in de vagina kan in principe geen kwaad, maar kan wel heel vervelend zijn. Het evenwicht tussen de bacteriën en schimmels herstelt zich vaak vanzelf waarna de schimmelinfectie ook vanzelf weer overgaat. Het kan alleen soms wel een paar weken duren voordat de afscheiding en jeuk vanzelf overgaan. Bij de drogist en apotheek zijn zelfzorgmiddelen te verkrijgen voor het behandelen van een schimmelinfectie.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Als je afscheiding verandert, een onaangename geur heeft, of als je last hebt van vaginale bloedingen of pijn, kun je het beste een arts of gynaecoloog raadplegen.

Verschil tussen schimmelinfectie en bacteriële vaginose

Wanneer heb je een vaginale schimmelinfectie en wanneer bacteriële vaginose? De symptomen van een schimmelinfectie of een bacteriële vaginose kunnen erg op elkaar lijken. Lees hier meer over bacteriële vaginose en ontdek de verschillen.

Product Category Listing

Lactacyd beschermt jouw natuurlijke pH-balans

Lactacyd intiemverzorging biedt producten speciaal voor (dagelijkse) milde reiniging van de vrouwelijke uitwendige, intieme zone.
 

Image
category_image

Intieme waslotions

Image
Lactacyd-Intimate-Sensitive-bovenkant

Intieme doekjes

Image
Shaves

Scheerlotions