Meer over je uitwendige intieme zone

Veel factoren kunnen de natuurlijke balans en bescherming van de intieme zone verstoren. Bijvoorbeeld slecht of juist overmatig reinigen of het gebruik van ongeschikte producten voor je vagina, zoals gewone douchegel, zeep of deodorant. Als het evenwicht wordt verstoord, kan een verminderde of lage weerstand van de intieme zone het gevolg zijn.

Jouw intieme zone

De uitwendige intieme zone bestaat uit slijmvliezen en huid. Deze slijmvliezen hebben een belangrijke natuurlijke beschermlaag tegen schadelijke invloeden van buitenaf. De slijmvliezen en de natuurlijke beschermlaag zijn erg kwetsbaar maar essentieel voor een juiste vaginale balans. Het is dus belangrijk de slijmvliezen in goede conditie te houden.

Natuurlijke balans van je vagina

De vagina bevat bij een gezonde balans verschillende soorten bacteriën. ‘Goede’ of ‘vriendelijke’ bacteriën helpen de vaginale flora gezond te houden.  Andere ‘slechte’ bacteriën zijn potentieel schadelijk. Bij een normale vaginale flora bestaat er een delicaat evenwicht en is de vaginale omgeving licht zuur.  Wanneer dit evenwicht uit balans raakt kunnen klachten ontstaan zoals geurtjes, meer afscheiding of jeuk.

Factoren die de natuurlijke balans kunnen verstoren

Veel factoren kunnen de van nature evenwichtige beschermende flora van de vaginale zone verstoren. Een gezonde vagina met voldoende weerstand kan de flora vaak zelf weer in balans krijgen. Maar in sommige gevallen, als het evenwicht te sterk wordt verstoord, kan de flora zich niet langer aanpassen.

De vaginale balans kan ook verstoord worden door hormonale schommelingen. Hormonen zorgen voor de aanmaak van melkzuur in de vagina. Dit melkzuur zorgt op zijn beurt weer voor een optimale natuurlijke zuurgraad. Een schommeling in de hormonale balans kan dus zorgen voor een veranderende vaginale balans.

verstoord-evenwicht-hormonale-schommelingen-lactacyd

Andere factoren die het natuurlijke evenwicht kunnen verstoren zijn dagelijkse invloeden zoals gewone douchegel, stress, sporten, strakke, synthetische kleding, antibiotica of seks.

verstoord-evenwicht-dagelijkse-activiteiten-lactacyd

Natuurlijk herstel van de vagina

Als de natuurlijke balans van de uitwendige intieme zone is verstoord, wordt het voor de schadelijke bacteriën en schimmels gemakkelijker om zich te vermenigvuldigen. Met kans op vaginaal ongemak tot gevolg. Het is daarom belangrijk de natuurlijke balans dagelijks te beschermen en op sommige momenten extra te ondersteunen. Een speciale wasemulsie of wasgel kan hierbij helpen. Lactacyd bevat melkzuur en speciale ingrediënten die de natuurlijke zuurgraad beschermen en het lichaam helpen de balans weer te herstellen.

Je vagina wassen en verzorgen

Hoe kun je het beste je uitwendige intieme zone reinigen? Er zijn vrouwen die hun vagina alleen met water wassen. Het wassen van je uitwendige intieme zone met water heeft inderdaad een reinigend effect maar water heeft verder geen verzorgende of beschermende eigenschappen die speciale intiemverzorgingsproducten wel hebben. Vergelijk het met de rest van je huid, die was je meestal ook niet met alleen water, maar wil je toch ook goed reinigen, voeden en beschermen? Lactacyd reinigt niet alleen mild, het zorgt ook voor extra verzorging en bescherming van de uitwendige intieme zone en natuurlijke beschermlaag.

 • Je vagina inwendig reinigen is niet nodig. Dit doet je lichaam helemaal zelf. Het spoelen met vaginale douches kan de kwetsbare inwendige vaginale flora zelfs verstoren en zo ongemakken of infecties veroorzaken.
 • Gebruik intiemverzorgingsproducten dus alleen voor het reinigen van je uitwendige intieme zone, zoals de grote en kleine schaamlippen.

Belang van melkzuur bij verzorging van de uitwendige intieme zone

Melkzuurbacteriën zijn belangrijk bij het in stand houden van de natuurlijke vaginale balans. Deze bacteriën breken glycogeen in het vaginale slijm af. Hierdoor wordt melkzuur geproduceerd en een lichtzure omgeving gevormd. Deze zure omgeving bevordert de groei van meer melkzuurbacteriën en remt de aanwezigheid van schadelijke bacteriën. De vagina produceert continu afscheiding om de vagina inwendig te smeren en te reinigen, en om de juiste zuurtegraad van de vagina te handhaven. Zo worden infecties voorkomen.

belang-van-melkzuur-lactacyd

Verzorgingsproducten voor je vagina

 

 • Lactacyd Gevoelige Huid Wasemulsie is een extra milde en zachte wasemulsie, geformuleerd voor de dagelijkse verzorging van de uitwendige intieme zone. De emulsie is zeep- en parfumvrij en verrijkt met katoenextract voor een extra zachtheid en een fris gevoel.
 • Lactacyd Verfrissende Wasgel is een extra en langdurig verfrissende wasgel. Verrijkt met een vleugje menthol zorgt deze wasgel voor een heerlijke fris gevoel. Daarnaast biedt deze wasgel bescherming tegen geurtjes.
 • Speciaal voor ongemakken van de uitwendige intieme zone door ongewenste bacteriën heeft Lactacyd Kalmerende Wasemulsie. Dit product geeft snelle verfrissing werkt kalmerend en helpt symptomen van vaginale ongemakken door ongewenste bacteriën zoals irritatie, jeuk en roodheid te verlichten.
 • Tijdens zwangerschap of menstruatie is de intieme zone vatbaarder voor ongemakken en bacteriële infecties. Voor gebruik tijdens deze periodes heeft Lactacyd een Beschermende wasemulsie. Deze formule bevat beschermende ingrediënten zoals extra melkzuur en antiseptisch tijmextract.

Heb je last van een droge vagina?

Vaginale droogheid is een veelvoorkomend probleem in bijvoorbeeld de overgang. Vaginale droogheid komt niet alleen voor bij vrouwen in de overgang. Iedere vrouw kan last krijgen van een droge vagina. Dit is vaak het gevolg van een dalend oestrogeenniveau. Oestrogeen houdt het slijmvlies van de vagina dik en gezond, maar tijdens en na de overgang, als het oestrogeenniveau daalt, wordt de wand van de vagina dunner, droger en gevoeliger voor beschadiging. De natuurlijke bescherming van de vagina vermindert en vaak raakt de vagina ook makkelijker geïrriteerd door bijvoorbeeld seksuele activiteit.

Oorzaken van een droge vagina kunnen zijn:

 

 • De overgang
 • Zwangerschap
 • Gebruik van de anticonceptiepil
 • Gebruik van plaspillen
 • Spanningen en stress

Heb je last van een rode vagina?

De huid van de vagina kan door bijvoorbeeld een schimmelinfectie rood en geïrriteerd raken. De huid en slijmvliezen zijn dan vaak gezwollen en voelen branderig aan. In een gezonde vagina komen schimmels en bacteriën voor die elkaar in evenwicht houden. Als deze balans wordt verstoord, kan het zijn dat een bepaalde schimmel of bacterie de overhand neemt. Heb je klachten die wijzen op een schimmelinfectie of bacteriële vaginose dan raden wij je aan contact op te nemen met je huisarts.

Meer informatie?