De inwendige zone reinigt zichzelf

Wist je dat de inwendige intieme zone, oftewel de vagina, perfect in staat is om haarzelf schoon te maken? Dit deel reinigt zichzelf door middel van afscheiding en heeft een bacteriële flora die gevoeliger is dan van de uitwendige intieme zone. Spoelen met een vaginale douche spoelt in feite de goede bacteriële flora mee naar buiten waardoor je juist klachten kunt krijgen zoals jeuk, meer afscheiding of zelfs infecties. Lactacyd raadt vrouwen dan ook af om inwendig te reinigen. Lactacyd is speciaal ontwikkeld voor de uitwendige intieme zone.

De uitwendige intieme zone is niet zelfreinigend

De uitwendige intieme zone bestaat uit de grote en kleine schaamlippen en wordt de vulva genoemd. In tegenstelling tot de inwendige vagina is dit buitenste gedeelte van de vagina niet zelfreinigend. Urine, menstruatiebloed, zweet en sperma kunnen tussen de schaamlippen en de huidplooien ophopen, waardoor ongewenste bacteriën kunnen groeien en wat ongemak kan veroorzaken. Een goede intieme hygiëne is hier belangrijk om klachten te voorkomen en je fris te voelen.

Natuurlijke balans van je intieme zone

Bij een gezonde vaginale flora bestaat er een delicaat evenwicht tussen goede en slechte bacteriën en is de vaginale omgeving licht zuur. Wanneer dit evenwicht uit balans raakt, kunnen klachten ontstaan zoals geurtjes, meer afscheiding of jeuk.

Verstoring van de balans

De vaginale balans kan verstoord worden door hormonale schommelingen. Hormonen zorgen voor de aanmaak van melkzuur. Dit melkzuur zorgt weer voor een optimale natuurlijke zuurgraad. Een schommeling in de hormonale balans kan dus zorgen voor een veranderende vaginale balans. Daarnaast zijn factoren die de natuurlijke balans kunnen verstoren het gebruik van gewone douchegels, stress, sporten, strakke, synthetische kleding, antibiotica.

Beschermen van de balans

Het is belangrijk de natuurlijke balans te beschermen en op sommige momenten extra te ondersteunen. Een speciale wasemulsie of wasgel kan hierbij helpen. Lactacyd bevat melkzuur en speciale ingrediënten die de natuurlijke zuurgraad beschermen en het lichaam helpen de balans weer te herstellen.