Feiten over intiemverzorging

We merken dat er bij consumenten en zelfs specialisten nog vaak misverstanden en onduidelijkheden zijn over je intieme zone, of en hoe je deze moet reinigen en of het veilig is of niet? We hebben een paar belangrijke onderwerpen voor je op een rij gezet. Kort samengevat: uitwendig reinigen is verstandig en veilig!

Lactacyd raadt inwendig reinigen af

De inwendige vagina reinigt zichzelf door middel van afscheiding. Het aanvullend reinigen van de inwendige vagina is dan ook niet nodig. Daarbij is de bacteriële flora van de inwendige vagina kwetsbaarder van de flora van de uitwendige intieme zone. Spoelen met een vaginale douche spoelt in feite de goede bacteriële flora mee naar buiten waardoor je juist klachten kunt krijgen zoals jeuk, meer afscheiding, geurtjes of zelfs
infecties. Lactacyd raadt vrouwen dan ook af om inwendig te reinigen. Alle Lactacyd-producten zijn daarom speciaal ontwikkeld voor gebruik op de uitwendige intieme zone.

Uitwendige delen vagina zijn niet zelfreinigend

De uitwendige delen van de vagina (de vulva) bestaan uit huid en slijmvliezen en zijn, in tegenstelling tot de inwendige vagina, niet zelfreinigend. Een goede intieme hygiëne is hier belangrijk om klachten te voorkomen en je fris te voelen. Bacteriën die hier van nature niet thuishoren zoals bacteriën uit urine, ontlasting of zweet kunnen tussen de huidplooien achterblijven waarbij ze de natuurlijke zuurgraad uit balans kunnen brengen en zo ongemakken en geurtjes kunnen veroorzaken.

Lactacyd is een douchegel voor de intieme zone

Je kunt de uitwendige intieme zone uiteraard reinigen met enkel water. Alleen heeft water maar beperkt reinigende eigenschappen. Denk bijvoorbeeld maar een je dagelijkse douchebeurt waarbij ook douchegel of shampoo wordt gebruikt. Intiemverzorging doet precies hetzelfde alleen dan speciaal aangepast aan de intieme zone. Het reinigt beter waardoor je je langer fris voelt en het hydrateert de slijmvliezen en intieme huid.

Intieme reiniging net zo normaal als douchegel in veel landen

In veel Europese landen is het gebruik van intiemverzorging dan ook net zo normaal als het gebruik van bijvoorbeeld een douchegel; zo gebruikt 96% van de Italiaanse vrouwen een speciaal product voor de reiniging, verzorging en bescherming van de intieme zone.

Lactacyd ondersteunt je lichaam voor juiste zuurgraad

Lactacyd bevat melkzuur en heeft dezelfde pH-waarde als die van de vulva. Melkzuur maakt je lichaam van nature aan en zorgt voor een optimale balans en zuurgraad van de intieme zone. Onder invloed van je hormonale balans maakt je lichaam op bepaalde momenten in je cyclus minder of juist meer melkzuur aan dan gewenst. Hierdoor kan de zuurgraad uit balans raken. Ook stress, het gebruik van antibiotica of zelfs sporten kan er voor zorgen dat de zuurgraad uit balans raakt. Het melkzuur in Lactacyd ondersteunt je lichaam op deze momenten in het zelf weer op orde krijgen van de juiste zuurgraad.

Lactacyd is geen zeep

We merken dat er veel misverstanden ontstaan door het gebruik van het woord zeep. Lactacyd is geen zeep. Lactacyd heeft een pH-waarde van maximaal 5,2. Deze pH waarde zorgt voor het in balans houden van intieme zone. Zeep heeft een pH waarde van boven de 7. Deze te hoge pH waarde verstoort juist de natuurlijke balans van de intieme zone.

Zeer uitgebreide en continue klinische studies

Lactacyd bestaat al 60 jaar en wordt wereldwijd door heel veel vrouwen gebruikt. Alle producten van Lactacyd zijn met de grootst mogelijk zorg ontwikkeld. Er wordt bijvoorbeeld nooit gebruik gemaakt van zeep, SLS en ethanol/alcohol.

Uiteraard zijn onze producten klinisch en microbiologisch getest en voldoen ze aan de laatste Europese wet- en regelgeving. Daarnaast initiëren wij zelf uitgebreide, niet-verplichte, onafhankelijke testen zoals ROAT & HRIPT (voorkomen allergische reacties) en gynaecologische testen (waarborgen productveiligheid). Deze testen zijn voor cosmetische producten zoals Lactacyd niet verplicht, maar voeren wij standaard uit voor al onze producten. Hierbij wordt uiteraard niet op dieren getest.

Uitgebreid wetenschappelijk onderzoekt toont bijvoorbeeld aan dat:

  • Lactacyd helpt om de natuurlijke pH-waarde van de vagina op het juiste niveau te houden
  • Lactacyd de natuurlijke intieme balans respecteert en de natuurlijke microflora ondersteunt.

Allergische reacties komen zelden voor, maar zijn voor cosmetische producten nooit uit te sluiten

Ondanks onze extra onderzoeken is het, net zoals bij het gebruik van douchegel en shampoo, helaas onmogelijk om volledig uit te sluiten dat er bij een zeer klein aantal gebruikers een allergische reactie plaatsvindt op basis van intolerantie voor één van de ingrediënten. Het aantal meldingen dat wij hiervan krijgen is zeer gering.

Lees ook: tips voor hygiëne.