• Ook tijdens de overgang ondersteunt Lactacyd de natuurlijke balans

    Lactacyd voor vrouwen in de overgang

    De menopauze, of overgang, verwijst naar de overgangsperiode waarin de activiteit van de eierstokken geleidelijk afneemt en een vrouw haar voortplantingsvermogen stilaan verliest. Naarmate de overgang nadert, produceert het lichaam lagere hoeveelheden van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Die daling van de oestrogeenproductie verloopt niet gelijkmatig, het is een proces dat op en neer gaat. Die plotse schommelingen in de hormoonconcentratie kunnen symptomen veroorzaken zoals vaginale droogheid, opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingsschommelingen en depressie. Deze overgangsperiode duurt gemiddeld ongeveer 5 jaar.

Wanneer kun je de overgang verwachten?

Omdat elke vrouw uniek is, is het onmogelijk precies te zeggen wanneer je de overgang kunt verwachten. Bij de meeste vrouwen wordt de menstruatie minder frequent tegen het einde van de 40, begin de 50. Bij andere vrouwen duurt het tot ze een eind in de zestig zijn. Overgang voor je 40ste is niet extreem ongewoon, maar toch zeldzaam genoeg om als prematuur (voortijdig) te worden beschouwd. Als je vermoedt dat je misschien de eerste symptomen van de overgang vertoont, breng dan voor de zekerheid een bezoekje aan je arts, ongeacht je leeftijd.

Verschillende factoren

Verschillende factoren (inclusief medische aandoeningen) kunnen invloed hebben op het moment waarop de overgang begint. Maar net als de leeftijd waarop je puberteit begon, is het moment waarop de overgang begint, gedeeltelijk genetisch bepaald. Checken hoe dat bij je moeder of andere vrouwelijke familieleden is verlopen, kan soms een idee geven wanneer je je  stilaan moet beginnen voorbereiden op de overgang. Twijfel je nog of je in de overgang bent? Doe dan de overgang test.

Het eerste symptoom van de overgang is meestal dat de tijd tussen twee menstruaties langer wordt. Voor sommige vrouwen is dat het enige merkbare verschil. De menstruatie wordt geleidelijk minder regelmatig en blijft uiteindelijk helemaal uit. Maar andere vrouwen hebben last van allerhande symptomen, waaronder stemmingsschommelingen, hoofdpijn, een snellere hartslag en verhoogde temperatuur, zweten en plotse opvliegers. Die symptomen kunnen ongemak veroorzaken, maar zijn (gelukkig!) slechts tijdelijk.

Andere symptomen

Een ander veel voorkomend probleem is vaginale droogheid. Tot 55 % van de vrouwen in de overgang hebben op een bepaald moment last van vaginale droogte (Menopause and breast cancer: Symptoms, late effects, and their management. Patricia A Ganz. Seminars in Oncology. 2001;28(3):274-283). Dit is het gevolg van de dalende oestrogeenconcentraties. Oestrogeen houdt het slijmvlies van de vagina dik en gezond, maar tijdens en na de overgang, als de oestrogeenconcentraties dalen, wordt de wand van de vagina dunner, droger en gevoeliger voor beschadiging. De vagina geraakt ook gemakkelijker geïrriteerd door seksuele activiteit.

Andere mogelijke langetermijneffecten zijn incontinentieproblemen, een verminderd libido en (met de tijd) osteoporose (afname van de botdichtheid). Gelukkig bestaan er veel mogelijkheden om die symptomen te behandelen – de veranderingen in je lichaam hoeven dus niet te betekenen dat je je manier van leven drastisch moet veranderen.

  • Tips voor vrouwen in de overgang

Jouw producten

Welke producten kan ik tijdens mijn overgang het beste gebruiken?

Lactacyd assortiment

Lactacyd biedt milde, zeepvrije producten om de uitwendige intieme zone te reinigen. Ons assortiment bestaat uit wasemulsies, wasgels, tissues en scheerlotion.

De kwaliteit en expertise van Lactacyd

pH-balans


De milde, zeepvrije formules zijn speciaal afgestemd op de intieme zone en beschermen zo jouw natuurlijke pH-balans.

natuurlijk melkzuur


Alle Lactacyd-producten zijn verrijkt met natuurlijk melkzuur om de pH-balans van de uitwendige intieme zone te beschermen.

klinisch getest


Onze producten zijn klinisch uitgebreid getest op hun doeltreffendheid en mildheid.