Vaginale ongemakken

Invloed vaginale ongemakken op natuurlijke balans van je vagina

Iedere vrouw heeft in meer of mindere mate te maken met vaginale ongemakken. Maar een natuurlijk verschijnsel als afscheiding is geen vaginaal ongemak om je zorgen over te maken. Als het niet prettig aanvult kun je wat vaker je vagina schoonmaken, eventueel met Lactacyd.

Andere natuurlijke vaginale ongemakken als een droge vagina en schimmels zijn ook volkomen normaal. Een droge vagina of schimmel komt vaak door een verandering in hormonen, waardoor je iets minder weerstand hebt. Door het gebruik van antibiotica kan de natuurlijke bacteriële balans van de vagina verstoord raken, waardoor schimmels zich ook makkelijker kunnen vermenigvuldigen. Minder natuurlijk zijn irritaties als het gevolg van het wassen met gewone zeep, of door dagelijkse invloeden als het dragen van strings. Je intieme zone is ook extra kwetsbaar en vatbaar voor vaginale ongemakken tijdens periodes van verminderde weerstand door bijvoorbeeld stress, weinig slaap en een slecht of onregelmatig eetpatroon.

Voor deze klachten kun je Lactacyd Vloeistof gebruiken. Deze speciale Vloeistof heeft een lagere pH-waarde en helpt de natuurlijke balans van je vagina te herstellen. Heb je geen vaginale ongemakken? Was dan wel iedere dag je vagina met Lactacyd Wasemulsie of de Mousse. Op die manier help je in ieder geval je natuurlijke weerstand te behouden.

Afscheiding

Vaginale afscheiding (ofwel ‘witte vloed’) is een natuurlijk verschijnsel dat je vagina reinigt. Normale afscheiding is vloeibaar, doorzichtig en witachtig. Als het opdroogt, wordt het een beetje geel. Gewoonlijk ruikt het wat zuur of is het geurloos. Vooral net na je menstruatie kun je meer witte vloed krijgen en dat is volkomen normaal. Mocht je afscheiding echt anders worden van kleur, geur of hoeveelheid en duurt dit langer dan 5 dagen, neem dan contact op met je huisarts.

Droge vagina

Sommige vrouwen hebben last van een droge vagina. Dat kan komen door een verandering in hormonen, bijvoorbeeld als je ongesteld of in de overgang bent. Of omdat je iets minder weerstand hebt. En net zoals je soms een wat drogere huid hebt, kan ook je vagina af en toe wat droger zijn.

Schimmels

In de vaginale flora van je vagina komen allerlei schimmels en bacteriën voor. Dit is volkomen normaal, maar schimmels kunnen zich extra vermenigvuldigen als de bacteriële balans van de vagina verstoord is. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een verminderde weerstand of het gebruik van antibiotica. Dit kan leiden tot een infectie. Ga in elk geval niet experimenteren en maak een afspraak met je huisarts. Lactacyd is niet afdoende om een schimmelinfectie te bestrijden. Wel kan Lactacyd helpen bij de zorg voor de kwetsbare vagina.

Irritaties

Last van irritaties? Is je vagina rood of licht opgezwollen? Of heb je jeuk? Dan kun je spreken van een vaginale irritatie. Misschien heb je je vagina gewassen met een gewone zeep of douchegel. Of je vagina is in contact gekomen met achtergebleven urine of ontlasting. Ook het gebruik van geparfumeerd toiletpapier kan een oorzaak zijn van irritaties. Net als het dragen van synthetisch ondergoed (een string!), strakke jeans of panty’s. Als je het niet vertrouwt, neem dan contact op met je huisarts, die kan dan de oorzaak vaststellen.

Verminderde weerstand

Je hebt wel eens zo’n periode dat je net te weinig weerstand hebt. Door te weinig slaap, drukke dagen, stress, een onregelmatig of minder gezond eetpatroon, of wat voor oorzaak dan ook. In dit soort periodes is je vagina extra kwetsbaar.

Water reinigt. Lactacyd helpt beschermen.