Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding, ook wel witte vloed genoemd, komt voor bij de meeste vrouwen. Afscheiding is heel normaal. Je lichaam produceert het om je vagina inwendig te reinigen en vochtig te houden – en dat is maar goed ook! Als de binnenkant van de vagina droog zou blijven, zou je vatbaar zijn voor vaginale schimmelinfecties. Doordat de binnenwand van de vagina en baarmoederhals slijm en vocht aanmaken kan het zijn dat daar af en toe wat van naar buiten komt.

Hoe ontstaat vaginale afscheiding?

Afscheiding is een natuurlijk proces. De baarmoeder en klieren van de vaginale slijmvliezen produceren vocht en slijm. Dit zorgt ervoor dat de vagina zichzelf kan reinigen en zo gezond kan blijven. Als het vocht en slijm naar buiten komt dan wordt dit afscheiding genoemd. Vanaf de eerste keer dat je menstrueert tot aan de overgang heeft elke vrouw dit in meerdere of mindere mate.

Hoe ziet normale afscheiding eruit?

Normale afscheiding is een teken dat alles in orde is en dat je vagina inwendig gezond is. De afscheiding of witte vloed is helder, glad of romig en heeft een lichte geur. Soms, als het op je ondergoed terechtkomt en aan lucht wordt blootgesteld kan het wat korrelig worden. Maar maak je geen zorgen – ook dat is normaal.

Hoeveel afscheiding is normaal?

De hoeveelheid vaginale afscheiding, of witte vloed varieert van vrouw tot vrouw. Ook de periode van je menstruatiecyclus speelt hierin een belangrijke rol. Waarschijnlijk zal je meer afscheiding produceren in het midden van je menstruatiecyclus. Dat is een paar weken na je laatste menstruatie, het moment waarop je ovuleert, ookwel de eisprong, waarop je eierstokken een eicel afgeven. Wist je dat ook het hebben van seksueel contact de hoeveelheid afscheiding kan beïnvloeden? Dit komt doordat jouw bacteriële flora dan in contact komt met een andere bacteriële flora waar je lichaam op kan reageren door meer afscheiding te produceren.

Je intieme zone wassen

Een goede intieme hygiëne is belangrijk. Maar besef je dat té schoon ook niet goed is. Inwendig reinigen met een vaginale douche kan bijvoorbeeld ook leiden tot extra afscheiding. Eén keer per dag uitwendig reinigen met een milde, zeepvrije wasemulsie is voldoende. Op deze manier houd je de zuurgraad van je vagina in balans en kun je vaginale klachten zoals bacteriele vaginose en schimmelinfectie helpen voorkomen.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Heb je opeens last van veel meer afscheiding dan normaal of verandert de geur en kleur van de afscheiding dan kan het een teken zijn dat je een infectie hebt. Normale afscheiding is helder, glad of romig en heeft een lichte geur. Als je afscheiding ineens anders is zoals bloederig, geel, groenig, naar vis ruikt of wit korrelig is dan kun je het beste even contact opnemen met je huisarts.

Welke soorten afscheiding zijn er?

 Bruine afscheiding

Gele of groene afscheiding:

 

  • Een bruine afscheiding zijn meestal restjes die zijn blijven zitten na de laatste menstruatie. Dit is een combinatie van bloed en baarmoederslijmvlies.
  • In de meeste gevallen heeft een bruine afscheiding geen sterke geur en gaat het vanzelf over.
 

  • Wanneer je afscheiding een groene of gele kleur heeft dan zou het kunnen duiden op een SOA of een vaginale infectie.
  • Bij een groene of gele afscheiding, eventueel in combinatie met een sterke geur, kun je het beste de huisarts raadplegen.

 Roze afscheiding

 Sterk ruikende afscheiding:

 

  • Een roze afscheiding is vaak onschuldig en kan worden veroorzaakt doordat er een beetje bloed in je afscheiding zit.
  • Zowel tijdens je menstruatie als tijdens de eisprong kan het zijn dat de afscheiding een lichtroze kleur heeft. Dit gaat meestal vanzelf weer over.
 

  • Een sterk ruikende of soms zelfs stinkende afscheiding is over het algemeen niet normaal. Het beste kun je de huisarts raadplegen.
  • Er zijn meerdere oorzaken die voor een stinkende of naar vis ruikende afscheiding zoals een vaginale infectie of een SOA.

 

Meer informatie?

 

Lactacyd_Daten_nieuw_PPLA