Schimmelinfectie tijdens zwangerschap

Een schimmelinfectie is een vervelend probleem waar je misschien niet zo snel over zult praten. Toch is het iets wat vaker voorkomt dan je denkt en dus zeker niks om je voor te schamen!

Waarom komt een schimmelinfectie vaker voor tijdens een zwangerschap?

In een gezonde vagina flora is de balans tussen de bacteriën in evenwicht. Wanneer je zwanger bent ben je door hormonale veranderingen vatbaarder voor verstoringen wat kan leiden tot vaginale ongemakken. Een schimmelinfectie komt daarom vaker voor bij zwangere vrouwen dan niet-zwangere vrouwen.

Wat is een schimmelinfectie?

In een normale situatie bevat de vagina zowel ‘goede’ als ‘slechte’ bacteriën. Een schimmelinfectie wordt ook wel candida infectie genoemd. Bij een schimmelinfectie is de Candida Albicans, die normaal ook aanwezig is, in een grotere hoeveelheid aanwezig. Dit kan leiden tot vervelende vaginale ongemakken zoals meer afscheiding dan gebruikelijk.

Waarom komt candida vaker voor tijdens de zwangerschap?

Een candida infectie komt vaker voor bij zwangere vrouwen doordat zij een verhoogd oestrogeenniveau hebben. Tijdens een zwangerschap ontstaat hierdoor vaak meer afscheiding doordat de zuurgraad verandert en minder zuur wordt. Deze veranderende zuurgraad kan zorgen voor een verhoogd risico op een candida infectie.

Wat zijn de symptomen van candida tijdens een zwangerschap?

Een van de meest voorkomende symptomen van is een witte, dikke en brokkelige afscheiding, wat anders dan bij bacteriële vaginose geurloos is. De meeste vrouwen hebben last van vaginale jeuk, gevoeligheid of pijn, of een brandend gevoel bij het plassen of tijdens seksueel contact. Ook is de inwendige zuurgraad tijdens een schimmelinfectie vaak lager dan pH3,8.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Als je zwanger bent en denkt dat je een schimmelinfectie hebt dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts of verloskundige.

Meer informatie?

 

Schimmelinfectie zwanger