Schimmelinfectie vrouwelijke intieme zone

Een schimmelinfectie komt veel voor bij vrouwen. Het kan geen kwaad, maar het kan wel erg vervelend zijn. Ook komt het vaker voor bij vrouwen die zwanger zijn. Hieronder lees je meer over het ontstaan, de symptomen en hoe je een vaginale schimmel het beste kunt verzorgen.

Hoe ontstaat een schimmelinfectie bij de vrouw?

De vagina bevat in een normale omstandigheid verschillende soorten bacteriën maar ook schimmels. Sommige daarvan worden beschouwd als ‘goede’ of ‘vriendelijke’ schimmels omdat ze de vagina gezond helpen houden. Andere worden beschouwd als de ‘slechte’ schimmels omdat ze potentieel schadelijk zijn. In een normale vagina flora bestaat er een delicaat evenwicht tussen de twee.

Verschillende factoren kunnen de van nature evenwichtige beschermende flora van de vaginale zone verstoren. Zoals menstruatie, seks, antibiotica of stress. Als het evenwicht te sterk wordt verstoord, kan de flora zich niet langer aanpassen, wat aanleiding kan geven tot vaginale infecties.

verstoord-evenwicht-hormonale-schommelingen-lactacyd

Wat is een candida infectie?

Een schimmelinfectie wordt ook wel candida genoemd. Candida Albicans is een schimmel die van nature in de vagina aanwezig is. Normaal is de hoeveelheid candida klein. Een schimmel- of gistinfectie betekent dat er abnormaal veel gistcellen in de vagina aanwezig zijn. Dit soort infecties komt vaak voor en is gemakkelijk te behandelen, maar kan wel zeer vervelend zijn.

Wat zijn de symptomen van een schimmel- of candida infectie?

De symptomen van een schimmelinfectie zijn een dikke, witte, brokkelige afscheiding. Anders dan bij bacteriële vaginose is deze afscheiding geurloos. De meeste vrouwen hebben last van vaginale jeuk, pijn of gevoeligheid, en een brandend gevoel bij het plassen of tijdens seksueel contact.

Hoe ontstaat een schimmel- of candida infectie?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor het ontstaan van een schimmelinfectie, Maar vaak kan een schimmelinfectie ook ontstaan zonder specifieke reden. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Menstruatie
  • Antibioticakuur
  • Veranderingen in de hormonale balans (zwangerschap, hormonale anticonceptie, hormoonbehandelingen)
  • Diabetes
  • Verminderde weerstand
  • Te grondig reinigen van de intieme zone met zeephoudende producten
  • Inwendig reinigen van de vagina
  • Warmte, vocht en strakke kleding

Gaat een schimmelinfectie vanzelf over?

Een schimmelinfectie in de vagina kan in principe geen kwaad maar kan wel heel vervelend zijn. Het evenwicht tussen de bacteriën en schimmels herstelt zich vaak vanzelf waarna de schimmelinfectie ook vanzelf weer overgaat. Het kan alleen soms wel een paar weken duren voordat de afscheiding en jeuk vanzelf overgaan. Bij de drogist en apotheek zijn zelfzorgmiddelen te verkrijgen voor het behandelen van een schimmelinfectie.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Als je afscheiding verandert, een onaangename geur heeft, of als je last hebt van vaginale bloedingen of pijn, kun je het beste een arts of gynaecoloog raadplegen. Zijn de klachten nog niet zo heftig dat je er veel last van hebt, dan kun je ook wachten of het vanzelf overgaat.

Verzorgingsproducten bij een schimmelinfectie

 

  • Lactacyd Wasemulsie bij ongewenste schimmels heeft een milde reiniging en geeft een frisser gevoel. De wasemulsie is speciaal geformuleerd om de ongemakken die bij een schimmelinfectie voorkomen, zoals jeuk en roodheid te kalmeren.

Lactacyd-producten zijn bedoeld om de uitwendige intieme zone te reinigen, verzorgen en beschermen. Lactacyd geneest een schimmelinfectie niet.

Meer informatie?

 

Lactacyd_Daten_nieuw_PPLA