Je vagina wassen: tips om elke dag fris te blijven

Je vagina is een kwetsbaar deel van je lichaam. En hoewel het inwendige gedeelte van je vagina zich prima zelf schoonhoudt, is het buitenste gedeelte (de kleine en grote schaamlippen) niet zelfreinigend. Een goede reiniging is hier dus wel degelijk nodig.

Intieme verzorging: de juiste balans

Intieme verzorging is voor veel vrouwen niet echt een onderwerp waar ze het vaak over hebben. En dat terwijl het juist een belangrijk onderdeel van je persoonlijke verzorging zou moeten zijn. Wist je dat de juiste reiniging je niet alleen een fris gevoel geeft maar ook kan helpen om de zuurgraad van de intieme zone op peil te houden? Als deze balans verstoord is heb je eerder kans om ongemakken zoals jeuk, geurtjes of zelfs infecties op te lopen. Vaginale hygiëne is dus belangrijk om je zorgeloos te kunnen voelen over jezelf. Wij geven je een paar tips om je fris en zelfverzekerd te voelen, zelfs op de meest intieme momenten.

Intieme verzorging: kies het juiste product

Je intieme zone is gevoelig, daarom is het belangrijk om mild reinigende producten te kiezen. Lactacyd-producten zijn speciaal ontwikkeld voor je uitwendige intieme zone, bevatten geen zeep, respecteren de natuurlijke zuurgraad van de intieme zone omdat ze verrijkt zijn met natuurlijk melkzuur en hebben een aangepaste pH-waarde.

Tip:

 

  • Vermijd te sterk geparfumeerde producten of bijvoorbeeld vaginale deodorant. Deze kunnen namelijk irritatie veroorzaken. Ook pH-neutrale producten zijn niet geschikt voor gebruik bij je intieme zone. ‘pH-neutraal’ klinkt misschien prima maar heeft nog steeds een te hoge pH-waarde (pH7), terwijl de uitwendige intieme zone een pH-waarde heeft van rond de 5.

Was je vagina met je handen

Gebruik je handen om je vagina te wassen. Een washandje of spons is vaak te ruw voor de kwetsbare intieme slijmvliezen en huid. Gaat je voorkeur toch uit naar een washandje of spons? Wees dan voorzichtig want deze kunnen bacteriën en zelfs huisschimmels vasthouden. Zorg er in ieder geval voor dat je washandje of spons schoon is en vervang deze regelmatig.

Tip:

 

  • Je vagina kun je het beste schoon houden door deze voorzichtig in te zepen met je handen. Bacteriën uit je darmen kunnen overigens je zuurgraad verstoren; was daarom altijd van voor naar achter.

Houd je intieme zone schoon, maar overdrijf niet!

Alles met mate: een té schone vagina bestaat ook! Je beseft het misschien niet, maar je lichaam is continu bezig zichzelf in evenwicht te houden en reageert op de geringste veranderingen in je routine. Zelfs te vaak reinigen met water kan de natuurlijke zuurgraad beïnvloeden en de intieme huid en slijmvliezen uitdrogen. Dit komt omdat water een hogere pH-waarde heeft dan die van de intieme zone. Overdreven reinigen met en zonder water kan daarom irritatie en jeuk veroorzaken.

Tips:

 

  • Gebruik geen vaginale douches of andere vormen van inwendig reinigen. Je inwendige vagina reinigt zichzelf namelijk door afscheiding te produceren.
  • Door inwendig te reinigen spoel je ook alle goede bacteriën en schimmels weg waardoor je juist klachten kunt krijgen.

Laat je vagina ‘ademen’

Niet alleen factoren als sperma, stress, menstruatie of hormonale schommelingen kunnen je zuurgraad beïnvloeden. Denk ook aan de kleding die je draagt.

Tips:

 

  • Probeer zoveel mogelijk katoenen ondergoed te dragen zodat je intieme zone kan ‘ademen’
  • Draag niet te strakke kleding
  • Voorkom langdurig dragen van tampons, maandverband of inlegkruisjes

 Welk intiem verzorgingsproduct past het best bij jou?

Bekijk het Lactacyd-assortiment om erachter te komen welk product het meest geschikt is voor jou.

Meer informatie?

 

Lactacyd_Daten_nieuw_PPLA