Het belang van pH-waarde en melkzuur

Een optimale natuurlijke zuurgraad van de vagina is belangrijk omdat bacteriën die klachten en infecties kunnen veroorzaken zich niet gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen in deze zure omgeving. De optimale zuurgraad van de inwendige vagina ligt tussen de pH3,8 en 4,5. Voor de uitwendige intieme zone, de kleine en grote schaamlippen, ligt deze rond de pH5.

Schema van pH-waarde van zuur naar alkalisch

Het in stand houden van de lage pH-waarde is essentieel om een goed evenwicht te behouden tussen goede en slechte bacteriën. Lactobacillen (melkzuurbacteriën) zijn belangrijke, goede bacteriën die zorgen voor het behoud van een gezonde vaginale flora. Ze produceren melkzuur dat bijdraagt aan de optimale zuurgraad van de vagina.

Het belang van melkzuur

Melkzuurbacteriën breken glycogeen in het vaginale slijm van de intieme zone af. Als dit gebeurt wordt naast melkzuur ook een zure omgeving geproduceerd. Deze zure omgeving bevordert de groei van meer melkzuurbacteriën en remt de aanwezigheid van schadelijke bacteriën. De inwendige vagina zorgt voor zichzelf: de vaginawand produceert namelijk continu afscheiding om de vagina te smeren en te reinigen en om de juiste zuurgraad van de vagina te handhaven. Zo worden infecties zoals een schimmelinfectie of bacteriële vaginose voorkomen.

pH-Waarde van de vagina en levensfases

Diverse factoren kunnen de natuurlijke zuurgraad beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan sporten, zweten, antibiotica of stress. Maar wist je dat hormonale schommelingen ook een grote invloed hebben op de zuurgraad van de intieme zone? Omdat de hormonale balans per levensfase verschilt is de zuurgraad van de intieme zone tijdens de puberteit, zwangerschap, voor en na de menstruatie en tijdens de overgang ook anders.

Om de natuurlijke zuurgraad in een optimale balans te houden kan het helpen het lichaam extra te ondersteunen. Hierbij kan intiemverzorging van Lactacyd je helpen. Lactacyd bevat natuurlijk melkzuur wat de natuurlijke pH-waarde van je uitwendige intieme zone ondersteunt en zo de zure beschermlaag beschermt en behoudt.

Nieuwsgierig?

Bekijk het Lactacyd assortiment en ervaar zelf de heerlijke dagelijkse frisheid van Lactacyd!

Meer informatie?

 

lactacyd-overgang-dames