Bacteriële vaginose

De vagina bevat normaal verschillende soorten bacteriën. Sommige daarvan worden beschouwd als ‘goede’ of ‘vriendelijke’ bacteriën omdat ze de vagina gezond helpen houden, andere bacteriën worden beschouwd als ‘slechte’ bacteriën omdat ze potentieel schadelijk zijn. In een normale vagina flora bestaat er een delicaat evenwicht tussen de twee.

Balans vaginale flora

Verschillende factoren kunnen de van nature evenwichtige beschermende flora van de vaginale zone verstoren. Zoals menstruatie, seks, antibiotica of stress. Als het evenwicht te sterk wordt verstoord, kan de flora zich niet langer aanpassen, wat aanleiding kan geven tot vaginale infecties. Er bestaan meerdere soorten vaginale infecties die allemaal symptomen veroorzaken, zoals bacteriële vaginose of een vaginale schimmelinfectie.

Wat is bacteriële vaginose?

Bacteriële vaginose, ook wel BV genoemd, is een aandoening die ontstaat wanneer het evenwicht tussen de verschillende bacteriën van de vaginale flora verstoord is en schadelijke bacteriën te hard groeien. BV is de meest voorkomende oorzaak van vaginale afscheiding en treft een op de drie vrouwen. Ook komt bacteriële vaginose relatief veel voor bij zwangere vrouwen.

Wat zijn de symptomen van bacteriële vaginose?

De symptomen van bacteriële vaginose (BV) zijn:

  • Een waterige, grijsachtige afscheiding die soms een onaangename geur (van vis) heeft.
  • De afscheiding is vaak het ergst na de menstruatie of na de seks.
  • Een verhoogde zuurgraad (pH hoger dan 5)
  • Bacteriële vaginose veroorzaakt niet altijd symptomen en veel vrouwen hebben het zonder dat ze het beseffen.

Hoe ontstaat bacteriële vaginose?

Als de zure omgeving van de intieme zone wordt verstoord, wordt het voor schadelijke bacteriën gemakkelijker om zich te vermenigvuldigen. Dit kan het evenwicht van de vaginale flora verstoren, met vaginaal ongemak of een infectie zoals bacteriële vaginose tot gevolg. Ook antibiotica kunnen infecties uitlokken omdat ze de goede bacteriën in de vagina doden waardoor er minder goede bacteriën zijn die schimmels en andere slechte bacteriën onder controle kunnen houden.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Bacteriële vaginose is een infectie die vaker kan terugkeren. Sommige vrouwen kunnen gevoeliger zijn voor verstoringen van de bacteriële flora en zijn daardoor vatbaarder voor een infectie zoals bacteriële vaginose. Als je afscheiding verandert, een onaangename geur heeft, of als je last hebt van vaginale bloedingen of pijn, dan is het aan te raden een arts te raadplegen.

Hoe houd je je vaginale flora in balans?

Om de natuurlijke flora in balans te houden is een goede intieme hygiëne erg belangrijk. Je staat er misschien niet bij stil maar ongewenste bacteriën uit zweet, urine, menstruatiebloed of ontlasting kunnen tussen de plooien van de uitwendige slijmvliezen gaan zitten waardoor de natuurlijke zuurgraad uit balans kan raken.  Omdat de uitwendige intieme zone niet zelfreinigend is is het belangrijk deze op de juiste manier te reinigen met een zeepvrij product.

Verzorgingsproducten bij bacteriële vaginose

De volgende verzorgingsproducten uit het assortiment zijn te gebruiken bij een bacteriële vaginose:

  • Lactacyd Beschermende Wasemulsie is zeepvrij en speciaal ontwikkeld om de uitwendige intieme zone mild te reinigen. Het respecteert de natuurlijke zuurgraad en bevat melkzuur en tijmextract om een goede bacteriële flora te ondersteunen en herstellen.
  • Ook kan Lactacyd Kalmerende Wasemulsie je snelle verfrissing en extra ondersteuning geven bij een bacteriële infectie. De speciale formule bevat kalmerende ingrediënten en heeft een lage pH-waarde van 3,5 wat de intieme zone extra ondersteunt bij het weer in balans krijgen van de natuurlijke zuurgraad.

Lactacyd-producten zijn bedoeld om de uitwendige intieme zone te reinigen, verzorgen en beschermen. Lactacyd geneest een bacteriële vaginose niet.

Verschil tussen schimmelinfectie en bacteriële vaginose

Wanneer heb je een vaginale schimmelinfectie en wanneer bacteriële vaginose? De symptomen van een schimmelinfectie of een bacteriële vaginose kunnen erg op elkaar lijken. Toch zijn er verschillen:

Bacteriële Vaginose

Candida -of schimmelinfectie

Afscheiding Waterig, grijsachtig Dik, wit
Vervelende geur Ja Nee
Jeuk Nee Ja
Oncomfortabel bij plassen Nee Brandend gevoel
pH-waarde Hoger dan 5 Lager dan 5

 

Meer informatie?

 

Lactacyd_Daten_nieuw_PPLA